A Kemping

A Kemping Kávézó jó hely. Ideális pihenőhely munka után és előtt (egyeseknek közben is) vizsgára készüléshez és annak feszültségét levezetendő. Jó kiinduló pont buli előtt és jó levezető hely buli után. Egyesek szerint kimondottan jó buli pótló, helyettesítő intézmény. Kávézó de van tea és pálinka is...

Szociális ivóknak



Címkék

Más okosságok

Ömlesztett kemping

Licenc

Creative Commons Licenc

2011.02.16. 15:08 mashbp

A Sambuca

 

Sokaknak igértem ide egy kis összefoglalót egyik kedvenc italunk mély és magas kultúrájáról. A Savanya szőlő pálinka után tehát legyen itt pár sor a  sambucáról: 

sambuca (kiejtése: szambuka) igazi olasz eredetű specialitás,  csillagánizs ízű likőr. Eredetileg színtelen, de ma több különböző változata is ismert, így – a teljesség igénye nélkül – találkozhatunk mélykék színesítés után fekete sambucával, élénk piros szín hozzáadása után vörös sambucával és sárgás színnel árusított változatát nevezik arany sambucának.

 

A legnagyobb gyártók egyike a Molinari vállalat szerint, az elnevezés és az ital is az arab "zammut" szóból ered. Ez a híres olasz civitavecchiai kikötőben, korábban közkedvelt ánizsízesítésű italt jelentette, melyet keletről hoztak be az arra hajózó tengerészek. A "Sambuq" elnevezés egy arabok által használt italszállításra épített hajó típust is takart. Az elnevezés más források szerint egy apró olasz szigethez kötődik, ahol a jeges üdítőket kínáló fiúkat hívták "sambucchelik"-nek. Az első kereskedelmi célú megjelenése az 1800-as évek végéhez köthető, amikor Luigi Manzi "Sambuca Manzi" néven hozta forgalomba italát, mely egyébként a mai napig is kapható. Az igazi áttörést és a világhírt azonban a II. világháború befejezését követően Angelo Molinari nagyságos úrnak tulajdonítják, hiszen neki köszönhetően kezdődik meg a likőr országos forgalmazása és elindul termékként a "Sambuca Extra Molinari", mely a világ számos pontján forgalmazott likőr.

 

 

Fogyasztása

Magában

A sambucát magában is fogyasztják frissítőként vagy "kávé gyilkosaként" lekísérik vele az elfogyasztott kávét, ezt hívják az olaszok Ammazzacaffé-nak.

Jéggel és kávébabbal

Lehet jéggel is felszolgálni, ekkor azonban beletesznek néhány szem pörkölt kávébabot díszítésnek. A jég fokozza ugyanis az íz hatását és megváltoztatja az ital színét, mely ilyenkor a tiszta áttetsző színről átvált zavaros fehérre. Felszolgálásakor általános, hogy beletesznek három kávébabszemet. Ezt hívják az olaszok "Sambuca con la mosca"-nak, mely magyar jelentése "sambuca léggyel". A babszemek nem csak díszítésként szolgálnak, hanem bátran szét is rághatóak, így lehet fokozni velük az ánizs íz hatását. A három szem sem véletlen, hiszen a hagyomány szerint az egészség, a boldogság és a gazdagság hármasát jelentik.

Kávéban

Cukor helyett szokták ízesíteni vele a kávét és ezt nevezik az olaszok "Caffe corretto"-nak, ami javított kávét jelent. Meg kell azonban említeni, hogy javított kávé készülhet a kevésbé édes szájízűek részére akár grappa hozzáadásával is.

Vízzel

Lényegesen kisebb az alkoholtartalma és a francia pastihoz vagy a görög ouzohoz hasonlóan vízzel hígítva kellemes frissítő ital.

Kólával

A fiatalok kedvenc itala a kólába kevert sambuca. Kólában és vízben a sambuca, hasonlóan az ánizs alapú italokhoz "ouzo hatás" megzavarja az italt és színe opálosra vált.

Flambirozott sambuca

Kiváló ízesítőszer süteményekhez és fagylaltokhoz, valamint palacsinták és különböző ételek flambirozására is használják.

Kempingesen

Majd biztos ilyen nem lesz!.. Röviden összefoglalva a Kemping féle sambucafogyasztás a kávébabos és a flabírozós technikát ötvözi, ergó minden érzékszervét megcsiklandozza a válalkozó bohémnak…

Egészségünkre!

 

forrás: wikipedia.org

4 komment

Címkék: ital


A bejegyzés trackback címe:

https://kempingcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr432665495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KrE · http://felvilagosultalkoholizmus.blog.hu 2011.02.18. 07:39:46

A fogyasztási variációk közül ne felejtsük ki a szájban meggyújva verziót se! :)
A csodálatos italból 3 centet a szánkba töltünk, majd azt kívülről megtöröljük, ezzel biztosítva, hogy ne meredjon rajta alkohol és elkerüljük a lángoló fejjel a youtube-ra felkerülést. Ezt követően hátra billentett fejjel és szép nagyra tátott szájjal bízva a szerencsénkben, hagyjuk egy jóbarátunknak, hogy meggyújtsa a még le nem nyelt italt. Pár másodpercig nyitott szájjal hagyjuk lángolni az alkoholt, majd a szájat becsukva egy határozott nyeléssel elfogyasztjuk a Sabucat.
A hatása eleinte melegség érzet a szájban, majd az ánízs hűsítő érzete.
Kifejezetten látványos, szórakoztató és egzotikus fogyasztási mód.

u.i.: ha valamely barátunk ilyen tettre vetemedik, mindenképp készítsük a telefonunk videó felvevő funkcióját, hátha elrontja és ezzel mi milliós nézettségü videót tölthetünk fel valamely videómegosztó oldalra :)

mashbp 2011.02.18. 10:46:11

@KrE: Egyesek előszeretettel műveltetik e tevékenységet barátnőikkel... tüzes menyecskét varázsolva így belőlük.

KrE · http://felvilagosultalkoholizmus.blog.hu 2011.02.18. 10:48:05

:D

Saját bevallása szerint élvezte :)

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.02.18. 14:30:15

És a videó indításával egyidejűleg, ha tüzesedik a helyzet, tárcsázzuk a 105-ös hívószámot is!
süti beállítások módosítása